Tweemaal per vijf jaar organiseert het College Cnødde een groots galabal. Dit grootse galabal vindt altijd plaats op een unieke locatie. Afgelopen keer (2010) vond het plaats in de Bastille op de campus van de Universiteit Twente, daar waar het voor Cnødde allemaal begon. Eerdere jaren vond het plaats in het pas gebouwde IJsbaan (2009), Vliegbasis Twente (2005), Holland Casino (2003) en in de jaren daarvoor o.a. in de kerk op de Oude markt (1995), in de business-lounge van het Arke-stadion (1998) en in de Universiteitsbibliotheek (2000). In het najaar van 2022 is wederom een uniek galabal georganiseerd, ditmaal in een Spiegeltent op het Universiteitsterrein. De foto’s hiervan staan online bezoek de volgende websites voor de zaal en portret foto’s 

Wat is een Galabal?

Kijkt u in het woordenboek onder de woorden gala en galabal dan vindt u het volgende:

ga•la (het ~, ~’s)

1 schitterend en deftig feest

2 galakleding

ga•la•bal (het ~)

1 deftig bal waarop men in gala verschijnt

U ziet het al, een schitterend en deftig feest. Voor het schitterende gedeelte hebben wij als organiserende partij al gezorgd, door De Bastille op het terrein van de Universiteit Twente als omgeving voor dit unieke Galabal te kiezen. Om er echter ook een deftig feest van te maken is er de zogeheten etiquette. Hieronder wordt uiteraard correcte kledij verstaan, maar er komt nog veel meer bij kijken. Om u even helemaal op de hoogte te brengen van de etiquette die van toepassing zijn op het Galabal en ongemakkelijke situaties te voorkomen, zal ik ze één voor één voor u behandelen. Om er enigszins een overzicht in te houden heb ik een onderscheidt gemaakt in drie perioden; namelijk voor het Galabal, tijdens het Galabal en uiteraard de periode na het Galabal.

Voor het Galabal

Dit betreft natuurlijk vooral de kledij, maar omdat men nooit alleen naar een Galabal gaat is het vinden van een geschikte date ook een van de gebeurtenissen. Gaat u met een grotere groep, bijvoorbeeld met een dispuut of een jaarclub, dan zult vaak en corsage tijdens het Galabal dragen op u kledij.

Wat aan te trekken?

Voor de heeren is het antwoord op deze vraag eenduidig, een rokkostuum. Komt u namelijk in smoking, jacquet of zondagspak, dan moet u niet verbaasd staan als u aangesproken wordt om een drankje te halen of de toiletrollen bij te vullen.

Het rokkostuum, White-Tie of een Cravate Blanche, heeft van voren uitgesneden lange panden, zijde revers en zwarte pantalon met zijden galon op de zijnaden eventueel met witte of zwarte bretels. Verder bestaat het rokkostuum uit een wit wol piqué vest, een wit katoen piqué rokhemd met opstaand boord en een wit zijde piqué strik. Het geheel wordt gecomplementeerd met zwarte sokken in combinatie met gladde zwarte schoenen, zonder veters. Het dragen van gaatjes schoenen is niet toegestaan. Een horloge wordt uiteraard niet gedragen tenzij het een zakhorloge betreft.

Voor de damesch zijn er wat meer mogelijkheden. De damesch verschijnen namelijk in het lang, hier zijn vele varianten galajurken in allerlei kleuren toegestaan, het zogeheten groot avondtoilet. Dit wil zeggen: een lange aan de voor- of achterkant gedecolleteerde japon, zonder mouwen, gemaakt van dunne, soepele stof en eventueel lange handschoenen. Armbanden worden eventueel over de handschoenen gedragen, ringen eronder. Om onder andere praktische redenen kan het geheel worden uitgebreid met het dragen van een avondtasje. Ook voor de damesch is een horloge uit den boze.

De Gala-date

Een van de meest voorkomende problemen voor het Galabal, is het vinden van een geschikte date. Geschikt houdt in dit verband in dat het een partner betreft welke bij uw smaak past, het is slim hier alvast rekening te houden met het galamos. Begint u ruim van te voren met zoeken van de geschikte persoon, dan voorkomt u dat de gevraagde al met een ander naar het Galabal gaat. Bovendien kunt zich dan nog tijdig beroepen op een van uw familieleden, u moet dan alleen ook bij deze keuze het galamos in uw achterhoofd houden. Mocht het echt een probleem worden dan kunt altijd nog terecht op een van de vele dating-sites, kijkt u maar eens op dating.pagina.nl

Van oudsher is het zo dat de heer de dame meevraagt als date. Hij betaalt haar kaartje. Noem het emancipatie of noem het een welkome afwisseling, hoe dan ook is het tegenwoordig zo dat ook de dame de heer kan vragen. En uiteraard zijn kaartje betaalt.

De Corsage

Bij officiële gelegenheden als een gala, dient een corsage gedragen te worden, welke wordt verzorgd door de uitnodigende partij. Is dit de heer, dan laat hij bij de dame die hem naar het gala vergezelt een corsage bezorgen. Tevoren informeert hij naar de kleur van de japon die zijn dame zal dragen en naar haar lievelingsbloemen en de rest laat hij over aan de bloemist. Hij zelf kan een witte anjer dragen. Een damescorsage bestaat uit verschillende bloemen en wordt naar beneden gedragen, links onder haar sleutelbeen. Zijn haar schouderbandjes hiervoor te smal, dan spelt ze de corsage op een andere plaats, waar deze het beste tot zijn recht komt. De herencorsage telt slechts één bloem, ook links op de revers gedragen, maar bij hem rechtop. Een zuurstok, een knuffelbeest of een speelgoedpistool kan ook als corsage dienen en is net wat origineler én creatiever. Er wordt vaak gekozen voor iets dat direct refereert naar een dispuut of jaarclub.

De ontmoeting en het diner.

Is het bovenstaande op en top geregeld dan zijn er nog maar twee gebeurtenissen die voor de aanvang van het Galabal, de ontmoeting en het diner op de vroege avond.

Idealiter vindt de ontmoeting thuis plaats en haalt de heer de dame aldaar op. Spreek hoe dan ook nooit op straat af. Een dame mag wèl enige minuten te laat arriveren; een heer nooit. De heer zorgt voor de locatie, het vervoer naar en de betaling van het diner. De heer groet de dame. Het meest neutrale is de vriendschappelijke zoen op de wang. Het meest in opkomst is toch wel de Brabantse drieklapper: drie kussen op de wangen, wederzijds en om en om.

Wanneer twee personen een deuropening naderen, zal het de heer sieren als hij de dame voor laat gaan.De heer helpt zijn dame uit haar jas en geeft deze af bij de garderobe, daarna gaat hij haar voor naar de eetzaal. Hij neemt pas plaats aan tafel als de dame zit. De aandacht van de ober trekken dient zo onopvallend mogelijk te gebeuren: de heer probeert de blik van het bedienend personeel te vangen. Tijdens het diner heeft een dame slechts een kleine handtas bij zich, gevuld met een minimum aan make-up, blarenpleisters, e.d. Het voeren van een diepgaand gesprek is niet gepast voordat er besloten is wat er gegeten gaat worden. Terwijl deze beslissing over de menukeuze wordt gemaakt, trekt de dame haar handschoenen uit en zoekt hiervoor en voor de tas een geschikte plaats. Mocht de dame tijdens het diner iets uit haar handen laten vallen, dan dient de ober dit voor haar op te rapen. Doet hij dit niet, dan zal de heer hiertoe het initiatief moeten nemen. In het geval dat één van de partners zich wil verwijderen, wordt toestemming gevraagd aan de partner. Als de dame dit vraagt, staat ze gelijk op, net als de heer en die kan pas gaan zitten als zij zich heeft verwijderd. Bij terugkeer van de dame schuift de heer haar stoel aan. Het is niet correct om de partner lang alleen te laten.

Tijdens het Galabal

En dan is het zover de aankomst op het Galabal, uiteraard laten de heeren de damesch op de juiste momenten voor gaan, bij het oplopen van een trap bijvoorbeeld niet, en helpen de heeren de damesch uit hun jas en zorgen ervoor dat deze netjes in de garderobe komt de hangen. Maar vergis u niet want er komt nog meer bij kijken.

Roken en drinken

Indien de dame in het geheel niet rookt, dan verwoordt zij dit richting de heer, zodat hij het haar niet steeds hoeft aan te bieden. Als zij wél rookt, dan doet zij dat zo vrouwelijk mogelijk. Het is dus ongepast om een shaggie uitgebreid langs de lippen te bevochtigen. De beste optie is het roken van een sigaret uit een lang pijpje. Het is ongepast om het aanbod van een consumptie te weigeren. Ook als u in het geheel geen alcohol gebruikt, dient het aanbod te worden geaccepteerd. Wie wél alcohol nuttigt, dient dit met enige maten te doen. Het alleen drinken straalt namelijk alcoholisme uit.

Let’s dance!

De heer vraagt met dichtgeknoopt jasje en zonder sigaret de dame ten dans door een lichte buiging. De oude regels wilden ook dat de dame met een knikje haar instemming betuigde. Weigeren mocht ze alleen als ze die dans al had besproken voor een andere heer. Of anders moest ze vermoeidheid voorwenden, echter dan mocht zij zich ook niet voor die dans door een andere partner te laten kiezen. Voor het knikje zoekt de moderne jonge vrouw wel een ander antwoord uit, al dienen elegantie en beschaving hierin in acht te worden genomen. Is de heer in gezelschap van anderen gekomen, dan danst hij de eerste keren alléén met de vrouwen uit zijn eigen groep. Het allereerste danst hij dus met zijn eigen vriendin of partner. Danst hij later met een andere dame, dan dient hij er zorg voor te dragen dat zijn eigen partner niet moederziel alleen aan een tafeltje worden gelaten. De heer dient de ‘externe’ dame altijd weer af te zetten bij haar groep.

Mocht het dansen bevallen, dan kan men voorzichtig dichter naar elkaar toe stappen, om zo de dans iets intiemer voort te zetten. Merkt u al vroeg op de avond dat het dansen enkel als een voorspel valt te beschouwen, begin dan niet direct te laten zien dat uw de French kiss beheerst. Een liefkozende aanraking van de lippen op de wang is meer op zijn plaats. Naarmate de avond vordert zal het directe mondcontact toch wel gebeuren. Voor de overige gasten zou het fijn zijn als dit op een toonbare wijze gebeurt.

In het geval de heren niet aan het dansen zijn, is er een alternatief: de sigaar. Men steekt een sigaar niet met een aansteker aan, hier is namelijk het cederhout voor bedoelt. De sigaar dient rustig en gelijkmatig opgerookt te worden en niet uitgedrukt te worden in een asbak.

Na het Galabal.

En nu, het Galabal is ten einde en u heeft zich prima vermaakt. Is het nu afgelopen? Nee, is hier het antwoord op. Sommige zullen zelfs zeggen dat het nu pas echt gaat beginnen.

De jas en het vervoer

Las nu voor u zelf een half uur tot een uur in om u partner op te sporen en om u gezamenlijk via de garderobe naar de uitgang te begeven. Mocht u het lopend af kunnen dan zijn er geen verdere problemen, maar houd wel rekening met een langere reistijd. De meest veilige en zekere manier om thuis te komen is nog wel het nemen van een taxi, herinnert u zich nog een straatnaam probeer deze dan zo duidelijk mogelijk tot uiting te brengen.