Het gala in het muziekcentrum

Enschede – Smokings en avondjurken beheersten in de nacht van zaterdag op zondag het beeld in het muziekcentrum. De concertzaal aan de Noorderhagen vormde een ideale plek voor het Gala ’88 van het studentengenootschap Cnødde.

Voor het genootschap betekende het nieuwe muziekcentrum met het oog op het galabal een uitkomst. Sinds de oprichting van Cnødde in 1970 is het een traditie om het twee keer per vijf jaar te geven gala nooit twee keer op dezelfde plek mag worden gehouden. ,,Eerder werden de Gala’s al eens gehouden in de Twentse Schouwburg en bij hotel Memphis”, aldus Mark Köllmann van de Galacommissie. ,,Maar het is wel moeilijk om redelijk in de buurt telkens weer een geschikte lokatie te vinden. Daarom zijn we zeer content met dit muziekcentrum. We hadden het al voor dit jaar besproken voordat de eerste paal hier de grond in ging.” Volgens Köllmann is het muziekcentrum een ‘gouden lokatie’ voor het Galabal.
Het festijn dat tegen twaalven officieel werd geopend, werd door zeker honderden mensen bezocht. Ten eerste waren dat natuurlijk de leden van Cnødde zelf met hun vrouwen. Het genootschap telt 103 leden, waarvan er 25 op dit moment aan de universiteit studeren. De andere leden hebben hun studentenperiode er inmiddels op zitten, maar blijven wel voor hun leven lid van het genootschap. Het gala is met name voor hen bedoeld, om elkaar weer eens te kunnen ontmoeten. ,,Eigenlijk zou het gala eens in de vijf jaar, ter gelegenheid van het lustrum, gehouden moeten worden”, vertelt Köllmann. ,,Maar vijf jaar vinden we een beetje te lang en daarom houden we het in de periode telkens twee keer”.
Naast de eigen leden mocht de galacommissie zondagnacht een groot aantal gasten begroeten. ,,Behalve studenten, vrienden en bekenden, hebben we ook mensen die binnen Enschede actief zijn uitgenodigd”, meldt Köllmann. ,,Horecamensen, vertegenwoordigers van winkeliergroepen, profs en hoogleraren en vertegenwoordigers van de gemeente. Alles bij elkaar zo’n 700 tot 800 mensen”.
Voor al die mensen trad in de zaal van het muziekcentrum, waar de stoelen onder het podium waren geschoven, het orkest Maxim op. De optredens van Maxim werden afgewisseld door discotheek Sun, terwijl in de foyer op de begane grond het trio Jazz In de voor de muziek zorgde. De foyer van de eerste etage was gereserveerd voor een roulette en twee black jack tafels. Inclusief de nodige hapjes en drankjes, al met al royaal voldoende voor de balgangers om de nacht op een prettige manier door te komen.

Bron: Tubantia, maandag 24 oktober 1988